Mjuk pepparkaka
Mjuk pepparkaka
12 st
Mjuk pepparkaka | |
50 g | smör |
180 g | vetemjöl |
2 dl | strösocker |
2 tsk | kanel |
1 tsk | kardemumma |
1 tsk | ingefära |
1 tsk | kryddnejlika |
2 tsk | bakpulver |
1 st | stort ägg |
0,75 dl | mjölk |
0,75 dl | vispgrädde |
1 st | avlång form (1,5 l) |
2 msk | smör och ströbröd, till formen |
Garnering | |
150 g | chèvreost |
2 msk | frysta lingon |
12 st | valnötter |
Pepparkaka och getost - Passar utmärkt till den varma apelsinglöggen eller till vanlig röd eller vit glögg.
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser.
2. Vispa upp ägget och blanda ner det samt mjölken och grädden i de torra ingredienserna. Rör ner smöret.
3. Häll smeten i en väl smord och bröad avlång form, ca 1 1/2 liter.
Grädda ca 40 minuter eller tills kakan är genomgräddad,
känn med sticka.
4. Låt svalna något i formen innan den stjälps upp.
Höj värmen till 225°.
5. Skär 6 tjocka skivor (2 cm) av pepparkakan som sedan skärs i två knubbiga bitar vardera. Resten av pepparkakan går säkert åt till te eller kaffe.
6. Smula över chèvreosten och strö över lingon. Gratinera högt upp i ugnen 3-5 minuter eller tills osten fått fin färg. Lägg på en valnöt och servera genast.